post

УСПЕШЕН СТАРТ ЗА ЛОКОМОТИВ

Новата година започна повече от обещаващо за баскетболен клуб „Локомотив“ – Горна Оряховица. На 10 януари в зала „Орловец“ гр. Габрово, бяха изиграни срещите от първенствата на ББЛ А група и ББЛ Б група, регион Център. Състезателите на Локомотив, представящи клуба в ББЛ А група, постигнаха първа победа за сезона. Те се наложиха над състава на Чардафон (Габрово) с 56:61. В първата четвъртина от мача превес взе отборът на Чардафон, но локомотивци спечелиха втората и двата отбора се оттеглиха при резултат 29:28 за домакините от Габрово на почивката. Второто полувреме бе изцяло за отбора на Локомотив, който спечели оставащите две части с по три точки разлика и се поздрави с крайната победа в мача. Най-резултатен за Локо беше Радостин Папазов с 26 точки, към които добави и 7 борби и 3 асистенции. Със съществен принос за победата бяха и Фурууа Брендакс с 18 точки и 11 борби, както и Пеньо Нацкин, останал на крачка от дабъл-дабъл с 9 точки, 10 борби и 2 асистенции. В състава влизат: Георги Арихтев/24/, Венцислав Нико/30/в, Светослав Байчев/23/, Данаил Киров, Криситян Нацкин/22/ и Паскал Николов.

Постигнатият успех е плод на упоритата работа на състезателите на Локо, които за пръв път представят клуба във второто ниво на българския баскетболен шампионат. Пожелаваме им тази победа да е първата от многото, които предстоят!

След тази победа отборът на Локомотив е на трето място в класирането на ББЛ Б група с актив от 9 точки. Въодушевлението от доброто начало на годината в известна степен е помрачено от обстоятелството, че мъжките отбори на Локомотив, състезаващи се в първенствата на ББЛ А глупа и ББЛ Б група – регион Център, нямат условия и база за провеждане на необходимата подготовка.

Малко по-рано в същия ден отборът на Локомотив, представящ клуба в ББЛ Б група, изигра своята среща срещу отбора на „Дрезден Зуу“. Преди този мач, двата тима бяха рамо до рамо в класирането с по две победи и три загуби. Първата четвърт беше оспорвана и завърши при резултат 14:13 в полза на Локомотив. Във втората четвърт Локо взе надмощие и се оттегли на почивката с комфортна преднина при резултат 29:20. Третата четвърт от мача беше за отбора на „Дрезден Зуу“, който я спечели с 14:12. В последната част на срещата обаче локомотивци не дадоха шанс за нещо повече на съперника и се поздравиха с крайната победа с 58:48. С основен принос за победата бяха Светослав Байчев с 22 точки, 16 борби и 2 асистенции и Даниел Терзиев със 16 точки, 11 борби и две асистенции. Солиден в подкошието за пореден път бе Цвятко Тръвнев с 13 борби, който добави и 2 асистенции на сметката си, а решителните намеси на доайена и капитан на отбора Димитър Петков внасяха нужното спокойствие в критичните моменти. С добра игра се отличиха и останалите състезатели в отбора: Петър Гайдаров, Стефан Милев, Даниел Ников, Стоян Петков, Йордан Ангелов, Мариян Ябъджиев и Светослав Байчев.

Първенствата на ББЛ А група и ББЛ Б група – регион Център, продължават на 17 януари, когато в зала „Балканстрой“ гр. Плевен отборите на Локомотив ще изиграят поредните си срещи. От 12:30 ч. отборът на Локомотив в ББЛ Б група ще премери сили с младия състав на Чардафон Кидс (Габрово), а от 18 часа състезателите на Локо в ББЛ А група ще срещнат отбора на Чавдар (Троян).

Само Локо!!!

post

Ваня Маринова – новото начало на БК „Локомотив“

Днес ще Ви запознаем с една от нашите треньорки, която заедно с редица спортни деятели в недалечната 2009г. започват процеса на възраждане на баскетболен клуб „Локомотив“. Славата му е отдаван вече залязла, а усилията необходими за новия градеж – огромни, даже на моменти непосилни, но волята и вярата успяват да надделеят!

Ваня Маринова, родена 14 май 1962г., започва да се занимава с баскетбол едва осем годишна в гр. Лясковец, а по-късно става и състезател в клуба на града „Левски“ с треньори Алексиев и Генчева.

Любовта й към играта не стихва и в периода 1973-1980г., под ръководството на Ст. Симеонов отборът на „Етър“ В.Търново, където тя е титуляр в три поредни години / 1977,1978,1979г./ участват в републикански шампионат като се изкачват на второ място в България и успяват да запазят позиции, а през 1976г. Ваня Маринова е на осмо място в класацията на най-добрите спортисти във великотърновска област.

1978 – 1980г. играе в националния състав на България за девойки старша възраст с треньори Ив. Лепичев и Сл. Бояджиев и вземат участия в балканиада в Румъния и международни състезания в Полша и Южна Корея.

1979-1980г е състезател на „Локомотив“ Горна Оряховица с треньор Неделчо Костадинов.

1980-1981г. играе за „Дунав“ гр.Русе с треньор Г. Младенов, а в следващите тринадесет години намира своето място в основния състав на „Локомотив“ Г. Оряховица / треньори Н. Костадинов, а в по-късен етап и Иван Палев/ и изиграва едни от най-силните си сезони.

Отборът е класиран в А група, а пресата отчита нейната изключително добра игра. Приветствията валят, а добрите отзиви са повече от заслужени.

Състезателната кариера приключва, но не успява да приключи своята връзка с клуба , тя застава на чело на девойки старша възраст /1994-1996г/ и за изключително кратък период постига класиране на държавни финали. „Радост – има, успехи – има, но средства – няма! Това се оказва голяма спънка и разочарованието е неизбежно. До финали не стигнахме!“ с болка споделя Ваня Маринова.

От този период остава и друго: „Факт, с който изключително много се гордея, е че моята състезателка Мариана Кушева се включи в работата на клуба като треньор , а сега е председател на сдружението.“

Следва доста дълъг период /1996-2008г/ на пауза, но през 2008г спонтанно се ражда идеята баскетболен клуб „Локомотив“ да бъде възстановен. Работи се в двете направления / момичета и момчета/, но периодът е много труден. Достига се класиране на трето място момчета – 14 год. /2009-2010г./ регион Мизия.

“ Съвместните усилия и „ходене по мъките“ с Митко Тончев /почетен председател и треньор/ и членовете на управителния съвет Кирил Кирилов, Хараламби Харалампиев, Иван Палев и спомоществователите , с чиято огромна помощ устояхме на трудностите: Д. Петков, който и до ден днешен е плътно до нас, Валентина Цветкова, Анета Петрова, успяхме да регистрираме клуб „Локомотив“ през 2009г. Нашето дело продължава с младите попълнения в състава Мариана Кушева и Цвятко Тръвнев. Изключителен голям принос има и Лидия Костадинова, която за един сезон успя да попълни три възрастови формации.

Вярвам искрено, че по нашите стъпки ще тръгне някой и от настоящите състезатели в клуба за да може баскетболът да се развива, утвърдихме се като клуб, а сега пожелавам на представителните ни отбори нови успехи!“ казава Ваня Маринова.

„Човек с изключително силен характер, на моменти налагащ собствено мнение и на терена и извън него, но винаги с право и със стремеж към победа и справедливост! Амбициозна, борбена, реализатор. Успехите я радваха изключително много, а моментите на загуба, които в онези години бяха твърде редки, предизвикваха сълзи. Публиката я харесваше, харесваше визията на отбора , дисциплината и резултатите. Залата се пълнеше и „Локомотив“ беше сред елитните отбори.“ сподели Иван Палев треньор на отбор жени, учител по ФВ, настоящ член на УС.

„Г-жа Маринова е треньор, открояващ се с изключителна отдаденост, търпение и любов към спорта. Това е човек, който вижда потенциал във всяко дете. Не се отказва и целеустремено ги подготвя. Учи ги на дисциплина и любов към баскетбола. По време на тренировка проявява загриженост към състоянието на децата и се отнася с разбиране към всяко едно от тях. Работи с децата търпеливо и всеотдайно Това е треньор с ГОЛЯМО СЪРЦЕ!“ Това искрено казва София Минкова, чиито две деца тренират в нашия клуб.

Осмо място в областта 1976г.
Второ място на републиканско първенство три години – 1977, 1978, 1979

Съставът, с който „Локомотив“ влиза в А група жени
Състезание в гр. Хасково
Отбор жени 1990г.
Момчета 12 г. – 2019г

ЮБИЛЕЙНА ПРОГРАМА

Във връзка с 10 годишнината на нашия клуб бяха организирани редица събития.

17 март- „В името на играта да бъдем приятели“ -съвместно с БК“Чардафон-Орловец“ гр.Габрово

30 март – Открити тренировки с главния методист към БФ Баскетбол Петър Клечков, насочена към две възрастови групи: мини баскетбол – технически елементи /пасове и стрелба/ и кадети – Pick and roll и транзиция. Изключително полезно и интересно както за състезатели/присъстваха в залата всички възрастови групи/, така и за треньорския състав.

17 април- “ Бейби баскетбол-да спортуваме заедно“– спортен празник с деца от детските градини/6-7 год./ на територията на град Горна Оряховица. Надяваме се този спортен празник да стане традиционен. Децата и техните учителки се включиха в състезателни игри с елементи от баскетбола, а в интерес на истината се откроиха и няколко деца, които показаха завидни баскетболни умения.

16 май – „Аз играя баскетбол„- баскетболно състезание за децата от първи клас / 8 годишни/ от училищата“ Вичо Грънчаров“, „Иван Вазов“ и „Св.св. Кирил и Методий“. Много емоции, спортен хъс, борбеност, умения показаха нашите най-малки състезатели. В този ден бяха наградени всички момчета , трениращи в клуба.

Междувременно нашите 10 годишни баскетболисти представиха клуба ни в два фестивала, организирани от БФБаскетбол. Единият се състоя в нашия град, а ние като домакини осигурихме почерпка и награди за всеки отбор /седем на брой/ и надяваме се , че зарадвахме малките състезатели, а на осми юни посетихме гр. Габрово за втория турнир.

Стрийтбол турнира, предвиден за първи -втори юни, обвързан с деня на детето , поради лошото и променливо време се отложи за началото на месец юли.

Семинар – открити тренировки – 30 март 2019г

Имаме удоволствието да ви представим и един изключителен професионалист – Петър Клечков, треньор и методист с дългогодишен опит към БФ Баскетбол
Той ще проведе две открити тренировки с 10 годишните ни състезатели, насочена изцяло към техническите умения и с кадети – тактически взаимодействия в нападение.
Място: спортна зала „Никола Петров“, час 13.00


В името на играта да бъдем приятели

17 март 2019г – 11.00ч

Инициативата под надслов „В името на играта да бъдем приятели“ има за цел да установи дълготрайно сътрудничество, взаимопомощ и стремеж за изграждане и възпитание във всички онези ценности, които човек открива в приятелството, в упоритата тренировъчна работа и в играта баскетбол.
Идеята се заражда спонтанно,между клубовете на БК „Локомотив“ Горна Оряховица и БК „Чардафон“ Габрово, вследствие на трудностите, които треньорите срещат в ежедневната си работа, състезателния процес и с оглед на понякога крайните конфликти между спортните отбори и техните фенове.
БК „Локомотив“ и БК „Чардафон“ имат желание да покажат на баскетболната общност, че клубовете заедно биха могли да издигнат играта на по-високо стъпало и че треньорите са хората,които трябва да обменят опит и да мислят за всички деца,трениращи нашата любима игра наречена БАСКЕТБОЛ, ако искаме да вървим напред.
Основната идея е младите спортисти и техните треньори да дадат пример, че надпреварата на терена, която трябва да е в духа на феърплея, да възпитава взаимно уважение, коректност и честност. Този апел отправяме и към публиката.
„Убедени сме, че трябва да работим заедно, да си помагаме в името на любимия ни спорт и неговото популяризираме сред подрастващите“.
Първата проява, с която ще се даде старт на начинанието е среща между отборите на инициаторите: БК „Чардафон“ и БК „Локомотив“, които си сътрудничат в последните години. Уникалното е, че двата отбора и момчетата ще играят с разменени екипи.
Събитието ще се проведе на 17 март в зала „Никола Петров“ – Горно Оряховица.
––
„Искаме реално да покажем, че баскетболът създава приятелства без ограничени от град, район и клуб“.
––
Приятелската среща ще бъде предавана НА ЖИВО по Баскетбол ТВ / Basketball TV